Побратимени градове

Аалст, Белгия

Аалст е град в Белгия, провинция Източна Фландрия. Разположен е на река Дендер, приблизително на средата на пътя между Брюксел и Гент. Населението му е около 79 026 души.

Куманово, Македония

Първите сведения за града са в турски архиви от 1519 година, в които Куманово е споменато като селище с 52 семейства и 300 жители. В 1660 година османският пътешественик Евлия Челеби пише:„Селището Куманово се намира на територията на Скопския санджак и е едно войводсто. Градът е украсен с много реки, с 600 къщи, покрити с керемиди. Джамията, която се намира на чаршията, е хубава, има теке, медресе, хамам, достатъчен брой дукяни и воденици, а климатът е добър и приятен. Лозя и градини има много.”

Митвайда, Германия

В Митвайда се пресичат 13 меридиан и 51 паралел. Разположен в провинция Саксония на надморска височина между 214 и 342 м. в долината на река Чопау, Митвайда е потънал в зеленина град със 17 300 жители. През 16 век градът бележи разцвет на търговията, текстилната индустрия и производството на пиво. Обликът му днес в значителна степен се определя от висшето техническо училище, което съчетава в себе си традиция и нововъведения за благото на града и младите хора, които се обучават в повече от 40 специалности.

Могильов, Беларус

Името на града е свързано с една стара легенда, според която в дълбоките дебри на горите живял левент на име Машека, чиято любима била отнета от тогавашния владетел на земите. След дълга мъка младият мъж бил убит от ръката на своята възлюбена и неговите съселяни го погребали на брега на река Днепър. В памет на тази трагична история белоруски поет написал поемата „Лъвският гроб”.

Мытищи, Русия

Мытищи е разположен в Подмосковието. Той носи името си от митото, което се събирало от корабите, отправени със стока към Москва. Това дава и символиката, вложена в неговия официален герб, изобразяващ плаваща ладия. Мытищи е вододайната зона на столицата, както и един от най-големите промишлени райони непосредствено до северо-източната й граница. Населението на града днес наброява 185 000 човека.

Нови Сонч, Полша

Нови Сонч, наричан още „Полската Тоскана”, е вече на 710 г., сменил близо 25 поколения. Разположен в сърцето на Бескидските и Садецки планини и по бреговете на реките Дунаец, Попрат и Каменица, градът е родно място на учени, артисти, спортисти, дипломати и политици от национално ниво.

Паневежис, Литва

Паневежис е най-зеленият град в Литва, разположен между две балтийски столици – Вилнюс и Рига, на двата бряга на река Невежис.

Прешов, Словакия

Прешов – столицата на най-големия регион в Словакия, е третият по големина град в страната с 92 786 жители, разположен по двата бряга на река Ториса. Първият писмен източник за историята на града е кореспонденция на унгарския крал Бела IV, датираща от 1247 г. Крал Андрю III обявява общинския статут на Прешов през 1299 г. и в резултат градът се превръща в един от най-важните центрове в Унгарската империя, а през 1996 година – в регионален център.

Шеки, Азърбайджан

Сисак, Хърватска

Сисак е център на един от най-големите окръзи в Хърватска с 53 036 жители. Той е живописно място, където се срещат реките Одра, Купа и Сава. Преди повече от 2000 г. градът започва своята история, като укрепление на илирски и келтски племена под името Сегестика. През 35 г. пр.н.е. е завладян от римския император Октавиан и получва името Сисция, като се превръща в столица на провинция Панония. През 16 век успешно отблъсква атаката на турците, а в средата на 19 век под името Сцисцек отбелязва значителен икономически подем, благодарение на изградените речни транспортни коридори и железопътна мрежа. След Втората световна война Сисак става един от най-развитите индустриални центрове. Градът отбелязва официалния си празник на 4 юли в памет на своя патрон епископ Кирин, живял в края на 3 и началото на 4 век.