Аалст, Белгия

Аалст е град в Белгия, провинция Източна Фландрия. Разположен е на река Дендер, приблизително на средата на пътя между Брюксел и Гент. Населението му е около 79 026 души.

Първите сведения за Аалст са от 840 г., когато селището е владение на манастира в Лоб. В средата на 12 век започва строителството на градска стена. Сградата на Общината в Аaлст, започната по същото време, е най-старата от този вид в Белгия. През 1360 г. градът е почти напълно унищожен от пожар, но скоро е възстановен. През 15 век е построена сегашната кула на Общината. Аалст е завладян от Франция през 1667 г. по време на Деволюционната война и остава под френска власт до 1706 г.

Днес Аалст е важен търговски, промишлен и финансов център. На територията му има седем фабрики, някои от които с международно значение. В града има две училища по изкуствата. Всяка година, четиридесет дни преди Великден, в Аалст се провежда карнавал, който продължава три дни.

Партньорските отношения между Габрово и Аалст започват през далечната 1976 г. когато делегация от Белгия, в която е и журналистът Жос Де Гайтер от Аалст, посещава Габрово. Впечатлен от видяното, особено в Дома на хумора и сатирата, в него се ражда идеята да запознае двата каранавални града на Белгия и България. Още през пролетта на следващата година, първата официална белгийска делегация, водена от кмета Марсел Де Бископ, пристига в Габрово. На свое заседание от 15 декември 2009 г. Общинският съвет на белгийския град дава съгласието си за формализиране на отношенията.

Двустранното споразумение за сътрудничество между двата града е подписано на 14 май 2010 г. в Габрово. В споразумението са записани намеренията на двете страни за иницииране и участие в съвместни проекти в областта на туризма, обмяна на административен опит, култура, младежки и социални дейности и образование.

Информация за контакт:
Адрес:
STADHUIS AALST
Grote Markt 3
9300 Aalst
Kingdom of Belgium
Тел. 0032 53 73 23 23
Факс: 0032 53 73 21 19
e-mail: info@aalst.be
www.aalst.be