Музей “Дом на хумора и сатирата”


Адрес: ул. “Брянска” № 68, п.к. 104
Тел: 807229; 809300; 804945; 803526; 0884029374; 0887887261
Факс: 806989;
E-mail: humorhouse@globcom.net; humorhouse@mail.bg

www.humorhouse.bg

Музеят “Дом на хумора и сатирата” (МДХС) е уникален културен институт за хумористично и сатирично изкуство с международно и световно значение. Той е създаден върху основите на стара кожарска фабрика на “лъжовния” 1 април (Международния ден на шегата) 1972 година и е горд наследник на местния фолклорен хумор и веселите карнавални традиции на Габрово – българската столица на хумора. Под девиза “Светът е оцелял, защото се е смял” Домът развива многостранна дейност – той е и музей на смеха, и галерия на световното хумористично изкуство, и информационен център, и място за развлечение, и туристическа атракция за малки и големи.
Целите на МДХС са да събира, проучва, експонира и популяризира хумора на народите в областта на изящните изкуства, литературата и фолклора, фотографията, плаката, веселите празници и маскарадни традиции по света.
МДХС е истински дворец със своите 10 изложбени зали, звукозаписно студио, конферентна зала, щанд за сувенири, библиотека, нощно заведение, безплатен паркинг. МДХС предлага на своите гости забавна разходка из постоянните експозиции (“Корените на габровския хумор”, “Раят”, “Грехът”, “Маската – лицето на празника”, “Да живее карнавалът!”, “Карнавалът върху пощенски марки”), детска развлекателна зала “Планета Габрово”, временни изложби на хумористично изкуство, както и множество интересни атракции (виц-банка, криви огледала, фигури на габровската котка с отрязана опашка, чанове за прогонване на зли духове, маскиране с карнавални костюми и други).
Домът притежава собствен фонд “Хумор на народите”, който включва 147 220 музейно-документални ценности и 38 174 художествени произведения (на 9 050 автори от 173 страни) от областта на живописта, скулптурата, карикатурата, графиката, фотографията и плаката. Това дава възможност за непрекъснато обновяване на експозициите и показване на разнообразни индивидуални, сборни и тематични изложби.
Сред значимите изяви на Дома са: Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата (всяка нечетна година); Националната среща-наддумване “Благолаж” (всяка нечетна година); Европейските срещи на хумористичното изкуство “Изток – Запад” (всяка четна година); 1 април – рожденият ден на Дома на хумора и на планетата Габрово; веселите четвъртъци и други.
Разположен в центъра на Габрово, в непосредствена близост до автогарата и ж.п. гарата, МДХС посреща своите посетители с веселия поздрав на любими хумористични герои, чиито скулптурни композиции оформят Парка на смеха: Хитър Петър, Чарли Чаплин, неразделните Дон Кихот и Санчо Панса. Тук се намира и огромният слънчев часовник, и странната метална Вавилонска кула.