Сисак, Хърватска

Сисак е център на един от най-големите окръзи в Хърватска с 53 036 жители. Той е живописно място, където се срещат реките Одра, Купа и Сава. Преди повече от 2000 г. градът започва своята история, като укрепление на илирски и келтски племена под името Сегестика. През 35 г. пр.н.е. е завладян от римския император Октавиан и получва името Сисция, като се превръща в столица на провинция Панония. През 16 век успешно отблъсква атаката на турците, а в средата на 19 век под името Сцисцек отбелязва значителен икономически подем, благодарение на изградените речни транспортни коридори и железопътна мрежа. След Втората световна война Сисак става един от най-развитите индустриални центрове. Градът отбелязва официалния си празник на 4 юли в памет на своя патрон епископ Кирин, живял в края на 3 и началото на 4 век.

Днес Сисак привлича интереса на посетителите със защитната си крепост от 16 век, разположена в Стария град, с Градския музей, с кътчетата за селски туризъм. Особено известен е и природният парк Лоня – живописен район на богато биоразнообразие, хабитат на множество щъркели. Заради него градът е наречен още Европейско селище на щъркелите.

Партньорските отношения между двата града започват през 2001 г. след поредица предварителни срещи и разговори с цел побратимяване. На 14 май 2004 г. между Габрово и Сисак е подписано споразумение за сътрудничество в областта на икономиката, търговията, културата, местното самоуправление, образованието, младежта и спорта.

Информация за контакт:
Адрес:
Rimska 26,
4400 Sisak,
Republika Hrvatska
Тел. 00385 44/523 552
Факс: 00385 44/510 010
e-mail: hgksk@hgk.hr

www.sisak.hr