Как историята учи на толерантност разказват габровски ученици, посетили Израел

13 Юли 2016, 17:37

Ученичките Зорница Гугова и Донка Христова, които спечелиха голямата награда в конкурса за есе, посветен на спасяването на българските евреи, се срещнаха със заместник-кмета Нела Рачевиц. Те споделиха опита и преживяванията си от посещението в Израел, което се осъществи през юни т. г. по покана на фондация „Израел-България“ и с финансовата подкрепа на Община Габрово. Габровките бяха част от групата финалисти от цялата страна, които пътуваха до светите земи.

Младите есеисти са впечатлени от страната, живота и ежедневието на хората там, съчетанието на различни култури и религии, местните обичаи и храни. Първият ден се срещат със свои връстници от гимназия „Хативат“ в Яхуд, които ги запознават с популярни еврейски песни и танци, а българите ги учат как да играят право хоро.

Организирана им е среща с писателя Михаел Бар-Зоар, по чиято книга ,,Извън хватката на Хитлер” са писали есетата от конкурса. Заедно обсъждат как е представена България пред света по отношение на спасяването на своите евреи, как е пренебрегван нейният принос. Остава време и за разходка по крайбрежието на Средиземно море.

Среща на българските участници с проф. Михаел Бар-Зоар

Кулминация през втория ден e посещението на Божи гроб, но също така вълнуващи са и посещенията на Стената на плача, парламента, известен под името „Кнесет“, музея на Холокоста „Яд Вашем“ и срещата с патриарха на Йерусалим Теофил ІІІ. Денят завършва с пътешествие през пустинята до Мъртво море.

Старият град и църквата "Възкресение Христово", в която се намира Божи гроб

Стената на плача

Парламентът, т. н. Кнесет - поглед отвътре

Среща с патриарха на Йерусалим Теофил ІІІ

В последния ден от престоя си, българските участници се запознават с живота и ежедневието в кибуца. Посещават основания през 1930 г. кибуц Наан.

В кибуц Наан

Зорница и Донка разказват за създадените нови приятелства, придобитите знания за българската история и урока по толерантност, който няма как да забравят след участието си в конкурса.

Седем ученика от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ и Национална Априловска гимназия станаха финалисти в общинския кръг на конкурса за есе „Спасяване на българските евреи по време на Втората световна война”. До него бяха допуснати участниците от училищния кръг,  класирани на първо, второ и трето място в учебните заведения.

Първо място спечели единайсетокласничката Зорница Гугова от ПМГ „Акад.  Иван Гюзелев“, а второ място грабна възпитаничката на НАГ Донка Христова, също от 11 клас.