Европейска седмица на мобилността – Габрово участва, включи се и ти на 17 септември!

13 Септември 2016, 14:47

Община Габрово заяви участието си в Европейската седмица на мобилността, която се провежда ежегодно от 16 до 22 септември по инициатива на Европейската комисия. Водещата тема за тази година е „Интелигентно и устойчиво придвижване – инвестиция за Европа“, а мотото – „Умно придвижване. Силна икономика“.

Кампанията има за цел да обърне внимание върху алтернативните форми на придвижване, опазване на околната среда и постигане на устойчива градска мобилност.

По традиция ще се случат интересни събития и инициативи, които ни насърчават да слезем от личния си автомобил и да използваме градски транспорт, да ходим пеша или да караме велосипед.

Седмицата на мобилността в Габрово ще бъде отбелязана в съботния 17 септември с редица атрактивни и разнообразни изяви. Основна гореща точка ще бъдат пространствата на обновения парк „Маркотея“.

В 10:00 часа от площад „Възраждане“ ще стартира нетрадиционната спортна активност „Ходене по габровски“. Заявка да изпробват новия стил в ходенето са дали представители на ръководния състав на Община Габрово, както и лично кметът Таня Христова. Желаещите да се включат трябва да се явят в 9:30 часа и да отговарят на условията за находчивост, хитрост и съобразителност. Пешеходното шествие ще премине по ул. „Скобелевска“, булевардите „Априлов“ и „Трети март“ и ще финишира в парк „Маркотея“. За времето от 09:15 до около 10:30 часа трасето ще бъде затворено за движение на моторни превозни средства.

Под надслов „Движи се умно в парка“ от 11:00 часа ще започнат различни демонстрации за здравословен начин на живот и физическа активност. Посетителите ще могат да пробват от зумба танците на спортен център „Боди арт“ и народните хора на „Клуб 9/8“. Предвидени са занимания по йога, водени лично от областния управител Николай Сираков и спортни игри по баскетбол, волейбол, народна топка, бойни изкуства.

За първи път в Габрово ще се проведе лов на боклукомони. Вдъхновеното от нашумялата мобилна игра „Покемон“ състезание ще започне в 11:30 часа, като в него могат да се запишат до 35 участници, разпределени в 7 отбора.

Очаква се в мероприятията да се включат около 700 ученици и представители на няколко местни спортни клуба. Организаторите са подготвили томбола с подаръци, както и специални изненади за най-младия и най-възрастния участник.

От 10:00 до 17:00 часа на площад „Възраждане“ габровци и гостите на града ще могат да видят различни хибридни автомобили, електрически велосипеди, скутери и други екосредства за придвижване, както и да направят тестдрайв. В изложението ще участват представители на „КИА Моторс“, „Веко Ойл“, „Рено“, „Тойота – Венци“, „Мото – Пфое“, „Ситроен“, както и индустриалната браншова организация Индустриален клъстер „Електромобили“.

Към инициативата ще се присъедини и екипът на мрежата „АйХелп България“, който ще представи продуктите си за спешна медицинска помощ и ще зарадва посетителите с разнообразни демонстрации.

В дните 17 и 18 септември в курортен комплекс Узана ще бъдат организирани семейни игри и занимания за любителите на велосипедния спорт.

Отбелязването на Европейската седмица на мобилността в Габрово се подкрепя от „Елви“ ЕООД, Дирекцията на Природен парк „Българка“, Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ и „МИГ – Мирослав Стойчев“ ЕТ.

Програма за 17 септември

Чрез повишаване на осведомеността и предлагайки алтернативни възможности за избор на транспорт, градовете биха могли да се превърнат в привлекателни места за живеене. Европейската комисия е определила две амбициозни цели за градска мобилност: постепенно премахване на задвижваните с конвенционални горива автомобили от градовете до 2050 г. и преминаване към логистика без емисии в големите градове до 2030 г. Еврокомисарят по транспорт Виолета Булц постави в центъра на вниманието през 2016 г. четири приоритета: иновациите, цифровизацията, декарбонизацията и хората.