Ловът на боклукомони удари Pokemon Go

17 Септември 2016, 16:29

Това може да се случи само в Габрово – Pokemon Go не е интересна, категорични са габровските деца! Нашумялото мобилно приложение беше изместено от умовете и сърцата на децата от една обикновена, но много забавна образователна игра – „Лов на боклукомони“.

Инициативата бе специален акцент сред изявите по отбелязване на Европейската седмица на мобилността в съботния 17 септември. В препълнения парк „Маркотея“ повече от 80 ученици от 4 до 12 клас се включиха в нетрадиционен лов на отпадъци. С много емоция, динамика и спортен хъс, участниците се справиха безкомпромисно. Те доказаха, че разделното събиране на боклука може да бъде забавно като детска игра.

Разделени в 7 отбора, децата не подминаха нито един отпадък и на финала бяха донесени и правилно сортирани всички открити боклуци. Находчивите ловци показаха, че са нужни по-малко от 5 минути, за да се съберат отпадъци, разпръснати на площ от над 1 000 кв. м. Поради големия интерес, състезанието се проведе в два етапа, а на финала всички ловци на боклукомони получиха награди от организаторите.

  

Повече от година в Габрово функционира двукомпонентна система за разделно събиране на отпадъците – биоразградими и рециклируеми. Данните сочат, че има квартали, които се справят добре, но има и много райони, в които жителите в минимална степен разделят домакинските си отпадъци.

Община Габрово благодари на участниците за активността и ангажираното отношение към опазване на околната среда.

Още интересни кадри от лова на боклукомони може да видите в репортажа на телевизия bTV на: 

http://btvnovinite.bg/video/videos/news/boklukomon-gou-e-novata-manija-v-gabrovo.html