„Пластична улична шоу драма“ – така са определили актьорите от „Драматичен театър Рачо Стоянов“ новия си спектакъл „Духът на Кармен“. В него няма реплики, но има много танц, мимики, жестове и пластика на тялото, няма декори – декор са самите тела на актьорите, няма и сцена – сцената е всяко едно външно пространство, което можем да припознаем като място за театър.

„Духът на Кармен“ е модерна интерпретация на историята на Мериме – действието се развива в мол, а героинята е жена-дете. Правдоподобно ли ще бъде пред парите и лукса да избере своята независимост? И как би изглеждала цялата тази модерна история, представена на тенис корта в новия парк Маркотея, пред Спортна зала „Орловец“ или на сцената на ул. „Радецка“! Трите дати, на които ще се играе спектакълът са съответно 20.07.2016г. (сряда), 21.07.2016г. (четвъртък) и 29.06.2016г.(петък). Началният час и за трите дни е 20.30 часа.

Режисьор-постановчик на спектакъла е доцент Александра Хонг, която има над 20 авторски спектакъла и редица награди. Хореографи са Ясен Попов - национален състезател по десетте спортни танца, шампион на открити турнири, състезател в попинг и брейк батъли и Яцек Янков – национален и международен състезател по десетте спортни танца, вицешампион на държавното първенство, шампион на Купа България и национални турнири. Участват Магдалена Славчева, Димо Димов, Петко Петков, Ангел Калев, Велислава Маринкова, Надежда Петкова, Елизабет Попова и Даниел Тотов.

Спектакълът е съфинансиран по приоритет „Мисия публика” в тазгодишната сесия на Програма Култура на Община Габрово. Целенасочено е разработен като гъвкав, многофункционален организъм-трансформер, което дава възможност спектакълът да се играе на различни места - площадки, площад, парк, музейни галерии, фоайетата на големи търговски центрове. Спектакълът вече има покана от Пловдив, където ще бъде част от международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“.