Тържествена церемония по случай Деня на народните будители събра днес ученици, учители, официални лица и габровци пред паметника на Васил Априлов.

С подбрани откъси от пиесата „Рибен буквар“ ученици от ОУ „Ран Босилек“ откриха вечерта и пренесоха публиката във времето на българското Възраждане, когато са се изявявали голяма част от народните будители.

Заместник-кметът Нела Рачевиц отправи поздравление към габровци. В словото си тя каза, че будителите не са нито чужди, нито непознати, нито забравени. Те, заедно с много други революционери, книжовници и духовници, са личностите, които са изградили историческата ни памет. Те са будителите, които са просветили умовете ни с революционни идеи за свобода и държавен суверенитет, просветлили душите ни с личния си пример и всеотдайност в борбата за независима българска църква и образование. Тя добави, че: „ние ги почитаме и наричаме „будители“ не само заради делата им, а и защото ни показаха вярната посока, която трябва да следваме. Завещаха ни идеала си за „чиста и свята република“. Гарантираха с живота си, че българското име и дух ще пребъдат. Това ни задължава всеки път на тази дата не само да ги споменем, но и да се вгледаме в себе си. Дава ни хоризонт от една година, от празник на празник, да си дадем равносметка какво постигнахме като нация, за какво сме готови да се борим и в какво вярваме.“

Заместник-кметът Нела Рачевиц поднесе цветя на паметника на Васил Априлов, заедно с областния управител Николай Сираков, началника на Регионалното управление на образованието Георги Маринов, представители на политически партии, Общински съвет - Габрово, РИМ – Габрово, РБ „Априлов-Палаузов“, Клуба на будителите, духовенството, много деца и габровци.

Оркестър „Габрово“, под диригентството на Николай Венков, се погрижи за музикалното оформление на вечерта.

Клубът на будителите в Габрово почетоха празника със символното запалване на множество свещички, осветяващи пътя от паметника на Априлов до Дома на културата.