ИМКА – Габрово и Националният алианс за работа с доброволци отбелязаха Международния ден на доброволците за седемнадесети пореден път. На тържествена церемония, състояла се на 5 декември в зала „Възраждане“, бяха отличени доброволците на 2016 г. в област Габрово.

Официални гости на събитието бяха кметът на община Габрово Таня Христова, областният управител Николай Сираков, началникът на РУО Георги Маринов, и. д. директорът на областния съвет на БЧК Стефан Стойчев. Номинирани бяха 60 доброволци от градовете в Габровска област, а раздадените награди - 20.

Кметът Таня Христова отправи приветствие към гостите, в което каза, че ползата и резултатите от доброволчеството са видими и осезаеми за цялото общество. Тя насърчи доброволците да бъдат част от промяната като продължат да променят света, като го превръщат в по-добро място за живеене.

Представените инициативи бяха оценени по резултатите и значението за хората в общността; броя и характеристиките на участниците; значението на инициативата за развитието на екипа на организацията и доброволците. Най-добрите сред номинираните бяха отличени с почетна грамота и предметна награда.

Кметът на Габрово Таня Христова връчи отличията в четири категории. В категорията „Екология и опазване на околната среда“ журито присъди награда на Грета Детелинова Матейчева.

Красимира Рускова, номинирана от Доброволчески център към Община Габрово, спечели в категорията „Благотворителност“.

СУ „Петко Р. Славейков“ – Трявна бе отличено като училището, най-активно работило с доброволци.

Младежкият съвет по наркотични вещества към община Габрово спечели награда за „проект на годината, привлякъл най-много доброволци“. Отличието им бе връчено, заради проекта „ГМО – граждански мобилен отряд“, финансиран от Младежка банка – Габрово.