Световният шампион и гросмайстор Веселин Топалов гостува в Габрово на 5 март и проведе сеанс на едновременна игра на 20 шахматни дъски срещу близо 30 деца и възрастни. Събитието се състоя в спортна зала „Орловец“ и събра освен кандидатите за партия шах с гросмайстора и много публика.

Визитата на световния шампион е по повод популяризирането на идеите и целите на фондация „Веселин Топалов“. Фондацията му подпомага развитието на млади таланти-шахматисти и организира шахматни събития в подкрепа на деца от рискови групи и в неравностойно положение.

Най-въодушевени бяха най-малките сред противниците на Веселин Топалов. Те рано отстъпиха един след друг пред гросмайстора, но желанието на всички да се пробват срещу него бе неизчерпаемо. Това ги направи достатъчно сериозен и достоен противник на световния шахматист.

По думите му сеансите не са състезание, а по-скоро възможност децата да научат нещо полезно, както и нещо повече за играта шахмат. „Шахът няма странични ефекти, а само положителни страни“, заяви още Веселен Топалов. Той добави, че освен превенцията на деца в риск чрез игра на шах, неговата фондация цели да ги научи да мислят самостоятелно.

Всеки участник получи грамота за отлично представяне в сеанс едновременна игра с гросмайстор Веселин Топалов. След края на сеанса, на въпроса „Победи ли гросмайстора“, един от най-малките шахматисти отговори: „Почти, много малко ми остана“.

Веселин Топалов е световен шампион по шахмат на ФИДЕ за 2005/2006 година и световен вицешампион за периода 2010-2012 г. Той е един от малкото шахматисти, оглавявали световната ранглиста след 1970 година, откакто световната шахматна федерация официално приема коефициента ЕЛО като мярка за силата на шахматистите. Другите в хронологичен ред са Боби Фишер, Анатоли Карпов, Гари Каспаров, Владимир Крамник, Вишванатан Ананд и Магнус Карлсен.

През април 2006 г. оглавява за първи път ранглистата на ФИДЕ с ЕЛО 2804 точки, след отпадането от нея на отказалия се от състезателна дейност Гари Каспаров. Топалов отново води в месечната класация на ФИДЕ през юли 2009 г. с ЕЛО 2813 т. През юли 2015 г. постига върховото си постижение от 2816 точки, с което се нарежда на осмо място във вечната ранглиста сред деветте шахматисти, достигали някога ЕЛО над 2800 точки.