В годината на своя 45-и рожден ден Домът на хумора и сатирата се радва на вниманието и щедростта на знакови автори на хумористични и сатирични произведения.

Последната придобивка за музейния художествен фонд „Хумор на народите“ идва от всепризнатия майстор на графиката, плаката и илюстрацията – проф. Иван Газдов. След кратка кореспонденция, отправена покана за самостоятелна изложба и осъществена среща с директора на Дома Маргарита Доровска, проф. Газдов засвидетелства за пореден път своята съпричастност към габровската Весела къща. Художникът направи ценно дарение от 50 карикатури – оригинали, изпълнени с туш, перо, пръскане върху картон – създадени в периода 1962–1977 година. Колекцията от ранните творчески години на автора впечатлява с находчиви идеи и изчистен рисунък, а третираните теми са своеобразно свидетелство за обществения живот в страната през този период. Достатъчно красноречиви, повечето карикатури са без думи, а на други художникът е дал закачливи наименования: „Индивидуален подход“, „Интимен творец“, „Ергенски комплекс“, „Раждането на еснафа“, „Балконът на Жулиета“, „Първа награда не се дава!“, „Абе, има време!“ и др. Някои от карикатурите са участвали в престижния Салон на карикатурата в Монреал (Канада).  

Дарените творби вече са регистрирани в Книгата за дарения на Музея и са част от художествения фонд „Хумор на народите“, наброяващ над 38 000 произведения на хумористичното изкуство от цял свят. Карикатурите ще бъдат показвани в различни изложби, ще бъдат достъпни както за широката публика и ценителите на рисувания хумор, така и за специалисти в жанра, изследователи, изкуствоведи, историци на изкуството, журналисти и др.

Екипът на Музея „Дом на хумора и сатирата“ приема дарението от проф. Иван Газдов с огромна благодарност и дълбока признателност към автора за щедрия жест. През пролетта на следващата 2018 г. габровци и гости на града ще могат да се насладят на неговото творчество, когато художникът ще представи своя изложба с графикатура в Дома на хумора и сатирата.

Иван Газдов е роден през 1945 г. в гр. Ямбол. Завършва Художествената гимназия в София и специалност „Плакат“ в Националната художествена академия при проф. Александър Поплилов. Като студент специализира в Букурещ и Прага, по-късно развива уменията си във Варшава, Краков, Амстердам и Париж. След дипломирането си работи в Центъра за промишлена естетика в София като график и дизайнер. От 1973 г. преподава в своята Алма матер (от 1995 г. завежда катедра „Плакат и визуална комуникация“; ректор е в периода 1999 – 2003 г.) Реализира над 50 самостоятелни изложби и акции, участва в голям брой групови изложби у нас и в чужбина. Автор е на монографии, албуми и статии за специализирани издания за изкуство и периодичния печат. Художникът е лауреат на 37 престижни отличия, сред които почетната награда за плакат от Втората международна изложба на Art Directors’ Club, Ню Йорк (1988), наградата на СБХ за плакат и приложна графика „Александър Жендов“ (1989),„Златен век – звезда“ на Министерството на културата (2015). Основоположник е на школата на авторския плакат в България. Създаденият от художника неповторим стил „графикатура“ остава в аналите на световното изкуство като артистична марка, регистрирана и запазена за територията на Европа и наложена с повече от 300 произведения ръчна сериграфия.