На 3 април, сряда, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, на Габровския камерен оркестър ще гостува диригентът от Люксембург КАРЛО ЯНС. Той ще се изяви и като флейтист – солист заедно с българската флейтистка ИВА ЛЮБОМИРОВА.

Програмата включва: Концерт за две флейти и оркестър от Антонио Вивалди, популярното Дивертименто в ре мажор от В.А.Моцарт, Анданте и рондо за две флейти и оркестър от Франц Доплер и Вариации на тема от Франк Брийдж от Бенжамин Бритън.

КАРЛО ЯНС e диригент, флейтист – солист и педагог. На седем годишна възраст започва да учи флейта, а на дванадесет - цигулка. След като приключва обучението си в Люксембург, специализира в Лиеж /Белгия/, Маастрихт /Холандия/, Кьолн /Германия/ и Санкт Петербург /Русия/. От 1984г. преподава флейта, камерна музика и дирижиране в Люксембургската консерватория. Като диригент, солист и педагог гостува в почти всички европейски страни и САЩ. Дирижира реномирани оркестри като Симфоничния оркестър на радио Прага, Държавна филхармония Бърно, Симфоничния оркестър на Порто, Швейцарски камерен оркестър, Латвийски камерен оркестър и други. На него са посветени много произведения на композитори от цяла Европа.

ИВА ЛЮБОМИРОВА е родена през 1975г. в София. Започва да свири на флейта на седем годишна възраст. Дебютът и като солист е на 14 годишна възраст със Симфоничния оркестър на Българското национално радио с последвал концерт в Белград, Сърбия. Лауреат е на наши и международни конкурси. След дипломирането си в Националната музикална академия „проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. Георги Спасов тя  продължава обучението си в Лос Анджелис и Санта Барбара, Калифорния /САЩ/, а по-късно в Университета на щата Илинойс. През 2000г. се завръща в Европа и продължава обучението си във Висшето учлище за музика „Фолкванг“ в Есен, Германия и Винтертур – Цюрих, Швейцария. Ива Любомирова успешно концертира като солист с различни симфонични и камерни оркестри в Европа, Северна и Латинска Америка.

Работила е като първи флейтист в престижни оркестри в Мексико, Германия, Нов симфоничен оркестър, Симфониета „София“ и други. Редовен участник е в реномирани наши и международни фестивали.