Директорът на Регионален исторически музей – Габрово Красимира Чолакова и директорът на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” Савина Цонева са удостоени с грамота и почетен знак „Печат на Цар Симеон Велики“ – златен, за принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство. Отличието на Министерството на културата се присъжда на специална церемония по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Наградите връчи министърът на културата Боил Банов.

Красимира Чолакова завършва история във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Има над дългогодишен професионален опит от екскурзовод до главен уредник в историческия музей, а от 2012 г. е директор на Регионалния исторически музей в Габрово. Създава постоянна експозиция към музея, ателие за консервация и реставрация на културни ценности, център за дигитализация. Проучва и популяризира културното наследство. Тя е автор на 30 научни монографии, студии и статии в областта на етнографията, историята и музеологията и на повече от 100 научнопопулярни материала в периодичния печат, брошури и други издания. Автор и съавтор на книги за барутната фабрика „Еловица“, храм „Успение Богородично“, църквата Света Троица и храм „Св. Йоан Предтеча“ в Габрово, д-р Атанас Москов и Пенчо Семов. Съставител на много сборници на историческа тематика, свързана с Габрово. Автор и съавтор на два филма за живота на Пенчо Семов и д-р Атанас Москов. С научно-изследователската си дейност допринася за популяризиране на известни габровски личности и забележителности. Автор е на две музейни експозиции в ЕМО „Етър“ и Дечковата къща. През 2017 г. е отличена с почетния знак на Община Габрово за приноса й в развитието на музейното дело в Габрово.

Савина Цонева Завършва Държавен библиотекарски институт - София (1989), специалност „Библиотекознание и библиография“ и ВТУ ''Св. св. Кирил и Методий'', спец. „Библиотекознание и библиография“, магистър. От 1989 г. работи в Окръжна библиотека „Априлов – Палаузов“ първоначално в читалня, от 1994 г. в отдел ''Краезнание'', завеждащ отдела от декември 1999 до октомври 2008 г. Краевед, библиотекар - библиограф. Публикува в местния и специализиран печат. Изработва писмени библиографии и обзори на новоизлязла краеведска литература (в алманах „Зорница“) и др. Съставител на библиографския указател „35 години краеведска дейност в обединение „Мизия“ (2000).  От 2008 г. е директор на РБ „Априлов-Палаузов“.

Съставител и редактор на летописното издание „Чети, брате, чети... : 150 години Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ - Габрово / Творчески екип Добромир Търновски и др.; Състав. Савина Цонева. - Габрово, 2011. - с. 76: с портр. , посветено на 150-годишнината на библиотеката през 2011 г.

Автор на повече от 100 публикации в местния и специализиран печат.

Номинирана за УС на ББИА (2015) и (2018)

Включена в Националния съвет по библиотечно дело по предложение на НСОРБ (2016)

Номинирана за Почетен знак на Община Габрово (2018).

Удостоена с наградата „Учител – будител на бъдещето“ в направление „Образователни и културни институции“ от Трети регионален конкурс „Учители – будители на бъдещето“ (2018)

Под нейно ръководство РБ „Априлов -Палаузов“ два пъти е номинирана за библиотека на годината. През 2017 г. институцията печели националната награда „Христо Г. Данов“ за принос в книжовната култура в категория „Библиотеки и библиотечно дело“.

Под ръководството на Савина Цонева Регионалната библиотека е спечелила и изпълнила над двадесет проекта.