На 18 август, между 11:00 и 13:00 часа, в музей „Етър” се очаква да влезе 14-милионният посетител. От създаването си през 1964, това уникално място привлича стотици хиляди туристи. Музей „Етър” е отворен в началото на септември и до края на същата година през него преминават 12 000 души. Преброяването става на базата на точна статистика. От 1966 посетителите започват да надхвърлят 100 000. 13-милионният е посрещнат през 2015 г. Оттогава до затварянето на музеите, заради пандемията от COVID-19, годишно над 200 000 души посещават „Етър”. Той е на едно от първите места в страната по брой посетители след отварянето на музеите през месец май тази година и остава една от най-предпочитаните дестинации за културен туризъм в България.

Според директора проф. д-р Светла Димитрова екипът е предприел най-правилните действия, за да провокира посетителите да се завърнат.

„Ние имаме един нулев месец – април, когато музеите бяха затворени. Следващите – май и юни, също са слаби откъм туристи. Обикновено това е период на ученически екскурзии, които тази година, заради мерките за безопасност, не се реализираха. Това се отрази на всички музеи. Ние все пак имаме посетители, но по-скоро става въпрос за семейства с деца, отколкото за ученически групи.

Като цяло има намаление на посетителите, но организираме много инициативи, за да сме атрактивни. Отчитайки нагласите, че хората пътуват предимно през почивните дни, започнахме да организираме демонстрации и игри, създадохме среда за по-добро опознаване на културното наследство. Даваме възможност на посетителите активно да се включат в различни дейности – работа с гайтан, изработване на предмети от глина, наблюдение как работят участниците в наши проекти и програми – КЕВИС и „В света на Старопланинската архитектура”. Въпреки това, спадането на броя на посетителите е факт”, коментира проф. д-р Светла Димитрова.

През май 2020 в музея са влезли 6 200 души, а през същия месец на 2019 са 31 620.

През юни се забелязва леко нарастване, въпреки че наваксване няма. 10 542 са отчетените посетители, като за юни 2019 са 25 690. Юли се оказва по-благоприятен. За този летен месец през музей „Етър” са преминали 16 800. 25 700 са били те през юли 2019.

Независимо от тази тенденция, екипът на музея не е преустановил важните и привлекателни за публиката прояви. Освен посочените от директора събития през изминалите месеци, продължава подготовката на „Празник на пестила”, който ще се състои на 5, 6 и 7 септември. Тогава туристите ще могат да се видят как се прави пестил, известен като Габровски шоколад. Уникален продукт с международно признание, който в миналото карал дори швейцарските сладкари да си облизват пръстите.